Lista över kända revolutionärer

Det finns många kända revolutionärer genom historien som genom sina idéer och kampvilja förändrat både sina egna länder och världen runt omkring. Dessa personer har varit missnöjda med det politiska läget, oftast i sitt eget hemland, och därför bestämt sig för att ta till vilka obekväma medel som helst om de behövs, för att på så sätt kunna förändra läget.

Che Guevara

kända revolutionärerMånga brukar förknippa ordet revolutionär med just denne man, Ernesto Guevara som var hans riktiga namn. Han blev dock mest känd under smeknamnet ”Che”. Guevara har blivit en ikon för upproret och ett klassiskt fotografi av honom syns ofta i många populärkulturer än idag. Guevara föddes i Argentina 1928, men blev sedermera kubansk medborgare. Guevara var en övertygad socialist och ledare för den grupp som under Fidel Castros bevakning störtade den dåvarande kubanska regimen1959. Guevara misslyckades även med liknande uppdrag i både Kongo-Kinshasa och Bolivia. Han tillfångatogs av den senare regimen och avrättades därefter. En kuriosa kring Che Guevara var att han hade en läkarexamen.

Rosa Luxemburg

Rosa Luxemburg föddes 1871 i Zamosc i Kejsardömet Ryssland (nuvarande Polen). 1898 flyttade hon till Berlin och blev tysk medborgare. Där aktiverade hon sig i olika socialdemokratiska rörelser. Hon fick en allt större roll där och med hennes egenstartade parti USPD gjorde hon uppror mot det krigsbenägna styret i SPD. Detta ledde till att hon blev fängslad, men hon fortsatte att publicera artiklar från fängelset. När sedan första världskriget bröt samman i Tyskland dödades hon. Hennes idéer levde dock vidare och den politiska ideologi Luxemburgismen blev uppkallad efter henne.

Mahatma Gandhi

kända revolutionärerMahatma Gandhi är en av historiens mest berömda personer och var den andlige ledare som ledde Indien i deras uppbrott från det brittiska imperiet. Gandhi föddes i delstaten Gujarat 1869 och flyttade sedermera till Storbritannien för att utbilda sig till advokat. Han bodde även en tid i Sydafrika där han gjorde uppror med landets sätt att behandla de indier som bodde där. Efter att ha suttit fängslad där ett tag återvända han till Indien med sina nya tankar. En nyckel var metodologin Satyagraha, som kombinerade civil olydnad med att förespråka icke-våld och att alltid hålla fast vid sanningen. Väl tillbaka i Indien tog han strid för de fattiga indierna och den diskriminering de utsattes från av de brittiska imperialisterna. Han använde sig av sina oerhört konsekventa principer utan något våld, andliga ideal och långa fastor för att protestera. Han lyckades också med sitt uppdrag att fria Indien. Men det var fortstatt ett splittrat land och Gandhi mördades av en hinduisk extremist som tyckte att Gandhi försvagat landet genom fredsmäklandet med Pakistan. Gandhi är dock hågkommen som en stor ledare, revolutionär och hindu.

Samuel Adams

Samuel Adams var en av förgrundsfigurerna i samband med den amerikanska revolutionen när Amerika blev självständiga från det brittiska imperiet. Adams var aktiv i arbetet både i sin roll som politiker och framförallt som författare av olika författningar som hjälpte USA att bli självständigt. Bland annat skrev han olika protesttexter om det brittiska styret och var också en av de berömda grundlagsförfäderna som undertecknade Förenta Staternas oavhängighetsförklaring. Dessutom var han den drivande kraften i det klassiska Boston Tea Party där man förstörde en stor last med Te för Brittiska Ostindiska Kompaniet, en händelse som blev utlösande för revolutionen.